Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

«Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα»









       Αθήνα, 13 Μαρτίου 2013

Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ 


Τα αποτελέσματα της μνημονιακής «επέλασης» είναι πλέον δραματικά, αφού μεγάλα τμήματα της Ελληνικής κοινωνίας βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και πολλά άλλα «φτωχοποιούνται» ταχύτατα, οι δε δομές του Κράτους Πρόνοιας βρίσκονται σε διαδικασία διάλυσης. Παράλληλα, καταστρέφονται και τα «εργαλεία» εκείνα, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στο μέλλον τη βάση για ανατροπή της κατάστασης αυτής (εκποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων, διάλυση του πρωτογενούς τομέα, εκχώρηση του τραπεζικού συστήματος στους ξένους δανειστές κ.λπ.).
Παρά την πρωτοφανή «βύθιση» της χώρας στην ύφεση και στην υποβάθμιση, η τρικομματική κυβέρνηση, ως «πιστό πιόνι» της νεοφιλελεύθερης Ευρωπαϊκής «ελίτ», επισπεύδει την πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, αφού με πρόσφατο νόμο για τα νερά, έχει προετοιμάσει το πλαίσιο για την «ληστρική επέλαση» των πολυεθνικών και στον ευαίσθητο αυτό τομέα, αν και οι δύο αυτές εταιρίες έχουν κέρδη και όχι ελλείμματα. Αλλά και τα επιχειρήματα που αναπαράγονται από τους κάθε είδους «πιστούς παπαγάλους», ότι δήθεν θα υπάρξει χρηματοδότηση έργων υποδομής νερού από τους ιδιώτες, είναι παντελώς αναληθή και δεν έχουν καμία σχέση με την διεθνή πραγματικότητα, όπου σε όλες τις περιπτώσεις, που ιδιωτικοποιήθηκαν τα δίκτυα νερού, τα μόνα αποτελέσματα ήταν η ανεξέλεγκτη αύξηση της τιμής και η μείωση των επενδύσεων στις υποδομές. Γιατί, είναι πανθομολογούμενο ότι οι ιδιωτικές εταιρίες δεν επενδύουν στα δίκτυα του νερού, και όταν αναγκάζονται να επενδύσουν, επιζητούν πάντα κρατική ενίσχυση.
Έτσι, η διεθνής εμπειρία, που είναι αποκαλυπτική, αποτελεί «κόλαφο» για την θέση της τρικομματικής κυβέρνησης, να πωληθούν οι δημόσιες επιχειρήσεις νερού. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, πέραν του γεγονότος, ότι στην Γερμανία το σύνολο του τομέα ύδρευσης ανήκει σε δημόσιους φορείς, όπως και στην Ιταλία, είναι η Βρετανία, που έγιναν ιδιωτικοποιήσεις του νερού και είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του συνολικά κατά 245%, με ελάχιστες επενδύσεις σε έργα υποδομής, έτσι ώστε να επανέλθει η κρατική χρηματοδότηση, για να μην καταρρεύσει το σύστημα. Επίσης, ο Δήμος του Παρισίου αποφάσισε να μην ανανεώσει τη σύμβαση με τις ιδιωτικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων και η Suez, που είναι μία εκ των βασικών διεκδικητών των Ελληνικών εταιριών νερού, προκειμένου να αποφύγει την κατάρρευση του συστήματος ύδρευσης, με τεράστια εξοικονόμηση πόρων και ποιότητας.
Συνεπώς, η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ αποτελεί πρόκληση σε βάρος των δικαιωμάτων του Ελληνικού λαού, αφού το νερό είναι όχι μόνο δημόσιο αγαθό, αλλά και παγκόσμιο στρατηγικό αγαθό για τον 21ο αιώνα, και ως εκ τούτου, παραβίαση των κανόνων κοινής λογικής, με βάση την διεθνή εμπειρία, που είναι καταστρεπτική για την κοινωνία και την οικονομία.
Η Κίνηση Ιδεών και Δράσης «ΠΡΑΤΤΩ» καλεί την τρικομματική κυβέρνηση να σταματήσει την εκποίηση των «ασημικών» της χώρας, καθώς επίσης και τους Έλληνες πολίτες, να παλέψουν σε όλα τα κινήματα που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της χώρας και στην Ευρώπη.

                                                          Γραφείο Τύπου «ΠΡΑΤΤΩ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου