Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΘΕΣΜΩΝ

Νέα Ιωνία 3/3/2011 Παράταξη  Ανεξάρτητου Κινήματος Δήμου Νέας Ιωνίας Περιφέρεια Αττικής
Νοταρά 53 142 35 Ν.Ιωνία Τηλέφωνο 6977332733

Στο Δημοτικό Συμβούλιο την Δευτέρα 28/2/2011, κατά την γνώμη μας, με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ της πλειοψηφίας ΥΠΟΝΟΜΕΥΤΗΚΑΝ και ΑΚΥΡΩΘΗΚΑΝ δύο σημαντικοί θεσμοί, του συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης και της Επιτροπής Διαβούλευσης που
προβλέπει ο επονομαζόμενος νόμος του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Θα αναλύσουμε τα επιχειρήματά μας μετά μία μικρή εισαγωγή στο κάθε θέμα. Η αιτιολογική έκθεση για το πρώτο αναφέρει:
«Με το άρθρο 77 καθιερώνεται ο θεσμός του συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης σε δήμους πληθυσμού άνω των 20.000 κατοίκων. Τα πολυσυζητημένα προβλήματα κακοδιοίκησης στους δήμους, τα παράπονα αρκετών πολιτών για μεροληψία και επιλεκτική πρόσβαση στα κέντρα αποφάσεων των δημοτικών αρχών, αλλά κ αι η υπερφόρτωση του δημάρχου από αιτήματα και παράπονα μεμονωμένων πολιτών και ομάδων, καθιστούν
αναγκαία την καθιέρωση ενός νέου θεσμού διαμεσολάβησης μεταξύ διοικουμένων και δημοτικών αρχών και υπηρεσιών. Ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης θα έχει
ως αποστολή την έγκαιρη καταπολέμηση της κακοδιοίκησης, τη διασφάλιση της αμεροληψίας των δημοτικών αρχών, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων,
καθώς και την αποσυμφόρηση του δημάρχου και άλλων αιρετών οργάνων του δήμου από την ασφυκτική και, συχνά, παραλυτική, συσσώρευση αιτημάτων και παραπόνων των πολιτών.
Μέσω του δημοτικού συμπαραστάτη θα αποτρέπονται πρόσθετες διοικητικές διαδικασίες, προσφυγές στην εποπτεία, σε ελεγκτικούς μηχανισμούς και στη δικαιοσύνη, επειδή πολλά προβλήματα κακοδιοίκησης θα επιλύονται στο πλαίσιο του ίδιου του δήμου, με αποτέλεσμα και την αποσυμφόρηση των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς και την εξοικονόμηση διαδικασιών, πόρων, χρόνου και χρήματος. Ως δημοτικός συμπαραστάτης θα επιλέγεται
πρόσωπο κύρους και εμπειρίας, με ευρεία αποδοχή, αφού η επιλογή του θα πρέπει να συγκεντρώνει ισχυρή πλειοψηφία των 2/3 στο δημοτικό συμβούλιο. Παράλληλα, αποφεύγεται
το ενδεχόμενο πρόκλησης πολιτικών και προσωπικών ανταγωνισμών, μέσω της καθιέρωσης κωλύματος εκλογής του δημοτικού συμπαραστάτη σε αιρετό αξίωμα.»
Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι είναι ανύπαρκτα αυτά τα προβλήματα; Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι θα εκλείψουν με την νέα Δημοτική Αρχή; Ασφαλώς όχι, αφού οι μέχρι τώρα αποφάσεις είναι πιστά αντίγραφα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Διαφέρουν μόνο στην επικοινωνιακή πολιτική.
Στο συγκεκριμένο θέμα αναμφισβήτητα, η επιλογή της ηγετικής ομάδας στην Δημοτική Αρχή ήταν, να ακυρωθεί ο θεσμός για να μην έχουν έναν ανεξέλεγκτο, ανεξάρτητο θεσμό στο κεφάλι τους. Διαφορετικά έπρεπε να προηγηθούν έγκαιρα και όχι στην εξάντληση των ημερομηνιών, διαφανείς διαδικασίες διαβούλευσης με τους αρχηγούς των παρατάξεων, για τις δυνατότητες επιλογής προσώπου ευρύτερης αποδοχής, με πρωτοβουλία του Δημάρχου. Δεν μπορούμε να δεχθούμε την άποψη, ότι δεν υπάρχει έστω και ένα άτομο που να είναι κοινής αποδοχής.
 Όλοι γνωρίζαμε ότι η Παράταξη της ΕΝΟΤΗΤΑΣ είχε υποψήφιους τρις, ένας από κάθε τάση, μέχρι την παραμονή της διαδικασίας. Αποδείχθηκε ότι η ΕΝΟΤΗΤΑ εξάντλησε την διαβούλευση μόνο στο εσωτερικό της και το τελικό αποτέλεσμα απέδειξε ότι κατάφερε να συντηρήσει για δεύτερο μήνα το περιεχόμενο του τίτλου της. Επιπλέον έστησε προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ χωρίς βέβαια αποτέλεσμα. Αν δεν ήταν προβοκάτσια, ας μας εξηγήσουν τι ήταν.
Γεγονός αναμφισβήτητο είναι η μεθοδευμένη ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΞΕΛΕΓΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.
2) ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ
Αντιγράφουμε από την αιτιολογική έκθεση του νομοθέτη που αναφέρει:
«Η πραγματική ικανότητα άσκησης τοπικών πολιτικών από τα δημοκρατικά εκλεγμένα αιρετά όργανα της αυτοδιοίκησης προσδίδει ουσιαστικό περιεχόμενο στην πολιτική εντολή και την εκλογική νομιμοποίηση της τοπικής πολιτικής ηγεσίας. Τοπική αυτοδιοίκηση που δεν διαθέτει το απαραίτητο μέγεθος, ή στερείται τους αναγκαίους, για την εκπλήρωση της αποστολής της, πόρους, τείνει να εκφυλιστεί σε φορέα με συμβολικό ή και διεκδικητικό χαρακτήρα. Μια τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς επιχειρησιακή ικανότητα, τείνει να ασχολείται με την εσωτερική της αναπαραγωγή και τη μεσίτευση τοπικών συμφερόντων σε άλλα επίπεδα άσκησης της εξουσίας και όχι με την επίλυση των τοπικών προβλημάτων από δημοκρατικά νομιμοποιημένα και πολιτικά υπεύθυνα και υπόλογα, έναντι των τοπικών κοινωνιών, όργανα.»
Προϋποθέσεις κατά την άποψή μας, για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο θεσμός της Επιτροπής Διαβούλευσης είναι:
1) Να υπάρχει Κώδικας Δεοντολογίας
2) Να υπάρχει γνήσια αντιπροσώπευση των κοινωνικών φορέων και συμφερόντων που εκπροσωπούν. (Δεν υπάρχουν συλλογικοί θεσμοί εκπροσώπησης των παραγωγικών τάξεων σε τοπικό επίπεδο)
3) Η Ικανότητα δέσμευσης των εμπλεκόμενων μερών
4) Η πολιτική βούληση για συνεργασία, η ανάπτυξη μιας κουλτούρας συνεργασίας των κοινωνικών τάξεων
5) Η αποφυγή της προσπάθειας κρατικού ή κομματικού ή παραταξιακού ελέγχου των διαδικασιών.
6) Αν εξασφαλιστούν τα παραπάνω θα έχουμε τα αντίστοιχα ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
1) Τοπική οικονομική ανάπτυξη, με δημιουργία θέσεων εργασίας.
2) Ποιοτική και ποσοτική παροχή υπηρεσιών της υγείας και της εκπαίδευσης, μείωση της εγκληματικότητας και της βίας, ολική βελτίωση στην ποιότητα ζωής, ενίσχυση της αντίληψης και της ικανότητας των πολιτών
3) Ατομική και συλλογική τους εμπλοκή στο διάλογο και τη διαπραγμάτευση, ανάπτυξη καινοτομιών, δημιουργία μεταβιβάσιμων μοντέλων καλής πρακτικής
4) Βελτίωση της συνολικής εικόνας της τοπικής κοινωνίας, διάχυση μιας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης, συμβολή στην ανάπτυξη μιας ευρύτερης κουλτούρας συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων.
5) Ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, βελτιωμένη λειτουργική αποδοτικότητα, οργανωτική καινοτομία, αυξημένη πρόσβαση σε πόρους, βέλτιστη πρόσβαση σε πληροφόρηση, τα πιο αποτελεσματικά προϊόντα και υπηρεσίες, αυξημένη φήμη και αξιοπιστία και δημιουργία μιας σταθερής κοινωνίας.
Πολλά ακόμη επιχειρήματα μπορεί να προσθέσει κάποιος, ως προς τα θετικά. Αρκεί να μην περιορίζονται στην τυπική υλοποίηση νόμων. Αντί να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο την ουσία και το περιεχόμενο της Επιτροπής Διαβούλευσης προς όφελος της κοινωνίας ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΕ και αυτόν τον θεσμό.
Στην διαδικασία της ψηφοφορίας και της πρώτης καταμέτρησης, από την ανακοίνωση του προέδρου που καταγράφηκε στα πρακτικά, έμειναν εκτός 26 φορείς από το σύνολο των 46 που κατέθεσαν αιτήσεις. Μετά την παρατήρηση του κ. Μπράτιμου ότι έμειναν εκτός δύο μεγάλοι σύλλογοι των Σμυρνιών και των Ινεπολιτών, με ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ του προεδρείου στην επανακαταμέτρηση έμειναν εκτός 16 από τους 46 φορείς. Ενδεικτικά αναφέρω ότι έμειναν εκτός η Ένωση πολυτέκνων Ν. Ιωνίας και περιχώρων, ο Σύλλογος Ανέργων, ο Σύνδεσμος Υφαντουργών Βιοτεχνών και άλλοι. Φορείς που εκπροσωπούν κοινωνικές ομάδες ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ στην διαδικασία της Επιτροπής Διαβούλευσης.
Απαράδεκτα φαινόμενα για την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και την ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ που διαφημίζει η νέα; Δημοτική Αρχή.
Εκφράζουμε την βαθειά μας λύπη για τούτες τις ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ και τις ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΕΙΣ.
Κατακρεούργησαν και υλοποίησαν έναν πρόσθετο ανενεργό θεσμό στα πλαίσια της τυπικής εφαρμογής του νόμου, αντί για ανάδειξη ενός θεσμού πραγματικής ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής στην πόλη που ζούμε!!!!
Για την Παράταξη Ανεξάρτητου Κινήματος(Π.Α.Κ) Νέας Ιωνίας
Αριστείδης Χατζησαββίδης Δημοτικός Σύμβουλος



1 σχόλιο: