Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ


          Νέα Ιωνία 13/11/2012

Ο Νόμος 4046/2012  με τίτλο « Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 - Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής» της 7/11/2012  και του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016», που αποκαλείται τρίτο ΜΝΗΜΟΝΙΟ (άραγε πόσα ακόμη θα μας φέρουν;;), οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση της κοινωνίας και της χώρας.
Το ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΚΟ
, ΑΝΑΛΓΗΤΟ ΚΑΙ ΣΑΠΙΟ πολιτικό σύστημα που μας έφερε εδώ, συνεχίζει να υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα της ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ, ντόπιας και διεθνούς, οδηγώντας την μεσαία τάξη στην φτώχεια και την Ελληνική κοινωνία στην εξαθλίωση. Μία κοινωνία που βρίσκεται σε βαθιά ηθική, πνευματική, πολιτισμική κρίση δεν έχει προοπτική καθώς διαρρηγνύεται ο κοινωνικός ιστός και χάνεται η ελπίδα .
ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΝ συστηματικά συμμετοχικούς θεσμούς, που θεωρητικά χαρακτηρίζονται δημοκρατικοί, όπως την κατάργηση της κυριαρχίας της Βουλής που  την θέλουν ως επικυρωτικό όργανο, τον συνδικαλισμό στο περιθώριο με την κατάργηση υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων, την Αυτοδιοίκηση με την ασφυκτικά περιορισμένη χρηματοδότηση εξαφανίζοντας το Αυτοδιοίκητό της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν βαρύτατες ευθύνες όσοι την υπηρετούν.
Μπορούμε να αντιδράσουμε και να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση;
Μπορούμε και οφείλουμε με συνέπεια οργανωμένα, αποφασιστικά και δημοκρατικά να αγωνιστούμε με κύριο στόχο τη Σωτηρία της Πατρίδας και των Ανθρώπων της. 
Η Αυτοδιοίκηση έχει πολλές δυνατότητες πάλης στην κατεύθυνση αυτή. Αρκεί οι διεκδικήσεις συλλογικά να αποφασίζονται, με διαφάνεια  να μορφοποιούνται, να αποφεύγονται στρεβλές ομαδοποιήσεις  και με  τόλμη να υλοποιούνται.
Ένας τομέας που επιδιώκει η Κυβέρνηση να το δώσει στους εθνικούς μεγαλοεργολάβους είναι το θέμα των σκουπιδιών και ο πλούτος τους.
Να μπούμε στο θέμα μας που είναι τα ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ που σημαίνουν ανταποδοτικές υπηρεσίες προς τους Δημότες- κατοίκους. Είναι ανταποδοτικές; Είναι ευχαριστημένοι όσοι πληρώνουν ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ για τις αντίστοιχες υπηρεσίες που είναι η καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός; Γιατί αν δεν είναι, πιο εύκολα εκχωρείται αυτή η αρμοδιότητα. Σημειώνουμε ότι αυτά τα ανταποδοτικά αφορούν το τρίτο έτος της θητείας της σημερινής  Δημοτικής Αρχής του κ. Γκότση.
 Η εισήγηση που ήρθε από την Οικονομική Επιτροπή στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν απαντάει στα ερωτήματα αυτά. Η αντιπολίτευση (κ. Καναβός, κ.Τσουκαλάς) ψήφισαν λευκό αλλά δεν εκφράζουν μέσω της εισήγησης ή διαφορετικά τις θέσεις τους.
Κατά την άποψή μας η εισήγηση είναι πρόχειρη, επιδερμική, κινείται στα χνάρια του παρελθόντος και αν συνεχίσει έτσι με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στην παραχώρηση του πλούτου των σκουπιδιών από την μορφή κοινωνικής εργασίας στους ιδιώτες εθνικούς εργολάβους και την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων και των κατοίκων.
Έχουμε τοποθετηθεί στο παρελθόν για το ίδιο θέμα και δυστυχώς για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους η Δημοτική Αρχή δεν τα λαμβάνει υπ’ όψιν. Καταγράφουμε για μία ακόμη φορά την προχειρότητα ή την αδυναμία τους:
1)      Δεν παρουσιάζει ομαδοποιημένο κοστολόγιο στα ανταποδοτικά π.χ  μισθολογικό κόστος, μεταφορικό και συντήρησης κόστος, υπέρ τρίτων, διοικητικό κόστος κ.λ.π.
2)      Οι προβλέψεις και τα δεδομένα δεν είναι σωστά όπως το μισθολογικό κόστος που μειώνεται λόγω των μονόπλευρων Κυβερνητικών μέτρων όπως και των αντίστοιχων ηλεκτρονικών στοιχείων της ΔΕΗ για τα τετραγωνικά μέτρα με την πραγματικότητα.
3)      Δεν συμβαδίζουν τα νούμερα με τους στόχους γιατί δεν υπάρχει ουσιαστική συνεργασία των υπηρεσιών με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας
4)      Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια παρ’ ότι δεν γίνονται αυξήσεις στα ανταποδοτικά η σχέση των ανταποδοτικών προς την κεντρική χρηματοδότηση από 1/4 που ήταν, σήμερα είναι 1/3 λόγω των περικοπών από το κράτος και στο μέλλον θα χειροτερέψει, αφού η κυβέρνηση δεν αποδίδει τα οφειλόμενα και προτρέπει, καθοδηγεί την Αυτοδιοίκηση να βάλλει τοπικούς πρόσθετους φόρους.

Σήμερα θα ασχοληθούμε με την εισφορά υπέρ του Ενιαίου Συνδέσμου που για το 2012 είναι 1.466.000 ευρώ και προϋπολογίζεται για το 2013 το ίδιο ποσό. Να τονίσουμε πως μέχρι πέρσι η εισφορά ήταν ανάλογη με τα έσοδα του Δήμου και ανεξάρτητα από τα σκουπίδια που πηγαίναμε στην χωματερή ( αντιπαραγωγική). Το τελευταίο διάστημα προσδιορίστηκε τιμή 38 ευρώ ανά τόνο που θα παραδίδουμε στην χωματερή που σημαίνει πως σύμφωνα με τον προϋπολογισμό θα παραδίδουμε  ημερησίως 105,6 τόνους ημερησίως. Από τις καταστάσεις ζυγολογίων που ζήτησα και μου έδωσε ο αντιδήμαρχος κ. Τσομπάνογλου αναφέρει :
Μηχανική αποκομιδή απορριμμάτων ημερήσιος στόχος            75 τόνους
Αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων ημερήσιος στόχος                20 τόνους
Αποκομιδή κλαδιά ημερήσιος στόχος                                         6 τόνους
Αποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών ημερήσιος στόχος               20 τόνους και
Ανακύκλωση ηλεκτρολογικών -ηλεκτρονικών υλικών ημερησίως 20 τόνους.
Επομένως στην χωματερή θα πηγαίνουμε  μαζί με τα κλαδιά που εύκολα ανακυκλώνονται 101 τόνους Χ365 ημέρες Χ 38 Ευρώ=1.400.870 ευρώ.         Αν κάναμε πλήρη ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ στην πηγή από τους 101 τόνους ημερησίως το 40 % σύμφωνα με μελέτες είναι οργανικά σκουπίδια (Κομπόστ). Αν αξιοποιούσαμε τα οργανικά σκουπίδια σε κομποστ δηλαδή λίπασμα θα έμενε το 2 % ως υπόλειμμα που σημαίνει 8 τόνους Χ 365 ημέρες Χ 38 = 110.960 ευρώ θα πληρώναμε  στον Ενιαίο Σύνδεσμο. Επειδή δεν υπάρχει εργοστάσιο κομποστ  θα πηγαίναμε 40 τόνους Χ 365 ημέρες Χ 38=554.800 ευρώ στον Σύνδεσμο αντί του 1.466.000 ευρώ. Εκτός αυτής της μεγάλης διαφοράς θα είχαμε έσοδα από την πλήρη ανακύκλωση που θα γινότανε στην πηγή δηλαδή στο σπίτι σε γυαλί, χαρτί, πλαστικό και  άλλα που θα πήγαιναν σε σπιτάκια διαλογής υποχρεωτικά τοποθετημένα σε όλα τα σχολεία και τα σούπερ μάρκετ με τελικό αποδέκτη τις αντίστοιχες βιομηχανίες. Οι κάδοι θα καταργηθούν από τους δρόμους και θα τοποθετηθούν σε κάθε οικοδομή ξεχωριστά. Για να πετύχει αυτή η προσπάθεια πρέπει να μπει κίνητρο επιστροφής χρημάτων από τα ανταποδοτικά ανάλογη με την ανακύκλωση που γίνεται και  επιβάρυνση όσων δεν συμμορφώνονται. Τα οφέλη θα είναι τεράστια στο περιβάλλον, στην εξοικονόμηση πρώτων υλών, στην εκπαίδευση των παιδιών μας, στην οικογενειακή οικονομία. Αν γίνουν και εργοστάσια κομπόστ θα συμβάλλουν στην απασχόληση και στην λίπανση των κήπων, αγρών κ.λπ . Η παραπάνω ανάλυση φανερώνει τις μεγάλες δυνατότητες εξοικονόμησης πόρων και αφορά ένα κομμάτι των Ανταποδοτικών. Δεν αναφέρουμε άλλους τομείς όπως την διαφάνεια στις προμήθειες, την ορθολογική αξιοποίηση του μηχανολογικού εξοπλισμού, την παραγωγικότητα και άλλα. Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της ανάπτυξης αρκεί να υπάρχει βούληση.
Είναι επιτακτική ανάγκη τώρα όσο ποτέ άλλοτε η διεκδίκηση από τα Δημοτικά Συμβούλια και από τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα τους η κατοχύρωση της Οικονομικής Αυτοδυναμίας της Αυτοδιοίκησης, χωρίς πρόσθετες φορολογίες. Όσοι όμως υπηρετούν την Αυτοδιοίκηση οφείλουν και εμπράκτως να προασπίσουν τις κατακτήσεις και όχι να αποφεύγουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους καταγγέλλοντας το «κεντρικό» κράτος το οποίο εν συνεχεία θα «προστατεύουν» εάν ο πολιτικός τους φορέας πάρει την εξουσία. Με σάπια υλικά του παρελθόντος δεν οικοδομείται το παρόν και το μέλλον.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Για την ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ http://pakneasionias.blogspot.com/
Αριστείδης Χατζησαββίδης
Υ.Γ Ζητάμε από τον Δήμαρχο να αναρτηθεί η ανακοίνωσή μας στην ιστοσελίδα του Δήμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου