Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ

 
Παράταξη  Ανεξάρτητου Κινήματος Δήμου Νέας Ιωνίας                             
Τηλέφωνο 6977332733
email : aristhat@gmail.com
http://pakneasionias.blogspot.com
                                                                              
  Θέμα: ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ    ΤΕΛΗ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
                 
Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις  28/11/2011 συζητήθηκε το θέμα των ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ του 2012, που αφορούν την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό.
Συνεπείς στις θέσεις μας ήδη από την προεκλογική περίοδο και όχι μόνο, εξακολουθούμε να θέτουμε το ίδιο ερώτημα. Είναι ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ αυτά τα ΤΕΛΗ;

Υπάρχει ανταποδοτικότητα;
Κατηγορηματικά λέμε ΟΧΙ.
ΑΣ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ.
1)Για την καθαριότητα πληρώνουμε με βάση τα τετραγωνικά μέτρα που δηλώνουμε και όχι βάσει των σκουπιδιών που παράγουμε.
2)Ο ηλεκτροφωτισμός δεν γίνεται με ανταποδοτικά κριτήρια αλλά ευκαιριακά, ανάλογα με το ποιος είναι αντιδήμαρχος, ρουσφετολογικά, ψηφοθηρικά, χωρίς ποτέ να κατατεθεί ένα συνολικό σχέδιο για την πόλη.
3)Οι συνδρομές στον γραφειοκρατικό, αντιπαραγωγικό, αντιαναπτυξιακό, καθόλου ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ, Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α.) που τον διοικούν «Αυτοδιοικητικοί» παράγοντες με επικεφαλής τους Δημάρχους, πληρώνουμε συνδρομές 1.466.000 ευρώ, ανεξάρτητα αν κάνουμε ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ και ανεξάρτητα από την ποσότητα των σκουπιδιών που πάμε.
4)Η είσπραξη του ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΥ ΤΕΛΟΥΣ μέσω της ΔΕΗ κοστίζει 260.000 ευρώ.
 5)Το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε με τον Νόμο του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ δεν εφαρμόζονται σωστά  στις προμήθειες, προκηρύξεις, υπονομεύεται, για να μην λειτουργήσει ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ, προς εξοικονόμηση πόρων.
 6)Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΕΝ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
7) Η μισθοδοσία των εργαζόμενων στα ανταποδοτικά, ή αλλιώς το κόστος εργασίας λόγω των απαράδεκτων οριζόντιων ισοπεδωτικών  Κυβερνητικών μέτρων, έχει πέσει κατά 8,4% από πέρυσι, ήτοι διαφορά περίπου 754 χιλιάδες περίπου ευρώ. Σύμφωνα με την απάντηση του Δημάρχου, η έκπτωση για τους απόρους και τους πολύτεκνους, θα είναι 150 χιλιάδες ευρώ. Άρα περισσεύουν περίπου 600 χιλιάδες ευρώ.
Τα ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ αφορούν το 25% ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ. Αυτό σημαίνει άμεση φορολογία του δήμου στους κατοίκους και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Νέα Ιωνία.
Είναι ο πιο άδικος άμεσος φόρος, δεν είναι ανταποδοτικός για τους κατοίκους που μπορεί να είναι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, ανήμποροι και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
-Ο φωτισμός πλατειών και δρόμων κοστίζει 700.000 ευρώ ενώ θα μπορούσε με εκμετάλλευση της ηλιοφάνειας 300 ημέρες το χρόνο να μας κοστίζει ελάχιστα έως τίποτε
-Τα καύσιμα 400.000 μόνο στα ανταποδοτικά.
-Στην εισήγηση του θέματος για τα ανταποδοτικά η παρούσα Δημοτική Αρχή, ξεχνά για δεύτερη χρονιά το πολιτικό πλαίσιο των προεκλογικών της δεσμεύσεων.
-ΑΡΝΗΘΗΚΕ να αυτοδεσμευτεί στο δικό της ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ πρόγραμμα.

 Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ   
                                                                                                                                                                                          
 ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ:
 Να τηρηθεί η αρχή, «Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ».
Όσοι πολίτες έχουν πάει στον ΄΄Βασιλόπουλο’’ στα Πευκάκια έχουν διαπιστώσει ότι κάνει  ανακύκλωση με κίνητρα. Πώς μπορεί να δίνει κίνητρα ο ΄΄Βασιλόπουλος’’ και δεν μπορούμε εμείς; Να σημειώσουμε ότι αυτά τα σπιτάκια καταλαμβάνουν χώρο όσο δύο θέσεις παρκινγκ.
Μπορούν να τοποθετηθούν σ’ όλα τα σούπερ Μάρκετ, στα σχολεία και στις Λαϊκές Αγορές. Ειδικά στις Λαϊκές να υπάρξει αυστηρός Κανονισμός Καθαριότητας, που όποιος πωλητής τον παραβιάζει, θα αποκλείεται από την Λαϊκή.    Ανάλογα με τα υλικά ανακύκλωσης που θα πηγαίνει ο κάτοικος θα του επιστρέφονται χρήματα από τα ανταποδοτικά τέλη, που παρακρατούνται σήμερα μέσω  των λογαριασμών  της ΔΕΗ. Μελέτη θα προσδιορίσει την ακριβή ανταπόδοση. Τα υπόλοιπα οργανικά σκουπίδια θα πηγαίνουν για κομποστοποίηση (λίπασμα) και παραγωγή ρεύματος.
Η συνεργασία των Δήμων, η αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση της αξιοποίησης του πλούτου των σκουπιδιών(όπως και των εργαζομένων), οι δημόσιες δηλώσεις της Κυβέρνησης να στηρίξει πρωτοβουλίες στον τομέα αυτόν, στην σημερινή συγκυρία της επιβολής προστίμων, από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα για τις παράνομες χωματερές , είναι η προσφορότερη περίοδος για να ξεκινήσει από τον δικό μας Δήμο Νέας Ιωνίας, αυτή η σημαντική, ΠΙΛΟΤΙΚΗ πρωτοβουλία.
-Με ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ συμφωνία τα ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ να πηγαίνουν σε συγκεκριμένα εργοστάσια.
-Τα υπολείμματα της κουζίνας να γίνονται ΛΙΠΑΣΜΑ.
-Η επιστροφή των ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ  στους πολίτες, λόγω ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, να  ΔΙΕΚΔΙΚΗΘΕΙ από τον θεσμοθετημένο φόρο για τις ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ.
- Ο ΕΣΔΚΝΑ (Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων  Νομού Αττικής) που διαχειρίζονταν πάρα πολλά χρήματα, , είναι γραφειοκρατικός, αντιπαραγωγικός, αντιπεριβαλλοντικός.                                                                      
-Χρειάζεται να καθοριστεί νέος τρόπος εισφορών, ανάλογα με τα σκουπίδια που πηγαίνει ο κάθε Δήμος στους ΧΥΤΑ, που στόχος μας είναι, να μετατραπούν σε ΧΥΤΥ, δηλαδή από χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, να μετατραπούν σε χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων. Μόνο με τέτοιες δράσεις προστατεύουμε το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και εκμεταλλευόμαστε  τον  τεράστιο πλούτο των σκουπιδιών, χωρίς να παραχωρούμε το δικαίωμα αυτό στους εθνικούς εργολάβους, ενώ παράλληλα διαπαιδαγωγούνται πρακτικά τα παιδιά μας και οι κάτοικοί στην προστασία του περιβάλλοντος.                                                                                                            
-Τα κλαδιά και τα ξύλα μπορούν να γίνονται πριονίδι αντί να πηγαίνουν στην χωματερή. Το χειμώνα το πριονίδι μπορεί να ζεσταίνει ένα δημόσιο χώρο.
-Να υπάρχει πλήρης ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ στις προμήθειες με ανάρτηση όλων των προκηρύξεων και τεχνικών προδιαγραφών στο διαδίκτυο και μετά στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ που θα αναφέρεται στην ανάρτηση και ασφαλώς σύστημα ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ των προμηθευτών.
-Να κάνουμε δική μας ασφαλή δεξαμενή καυσίμων,  για αυτονομία και οικονομία.                                                                                                                                                                            
-Να αξιοποιηθεί η ηλιακή ενέργεια και να μηδενιστεί το κόστος φωτισμού.
-Κοινωνική πολιτική στους άπορους, μακροχρόνια άνεργους, πολύτεκνους, τυφλούς, νεφροπαθείς που κάνουν μετάγγιση αίματος, παραπληγικούς, στους χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνουν ΕΚΑΣ και ζουν μονοί τους, στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, κατά 50% μείωση των τελών. Με την επιστροφή λόγω ανακύκλωσης, μπορούν να μειώνουν τα τέλη μέχρι 100%. 
-Αν πραγματικά η Δημοτική Αρχή θέλει να στηρίξει τους κατοίκους –επιχειρηματίες αυτής της πόλης ας αφήσει τα μεγάλα λόγια, τις ευκαιριακές χωρίς αρχές πολιτικές και να βάλλει τις βάσεις για ένα νέο ξεκίνημα πραγματικά ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ, ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟ, ΠΟΥ ΘΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ, ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ  ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
        Για την Παράταξη Ανεξάρτητου Κινήματος
                   Αριστείδης  Χατζησαββίδης
                       Δημοτικό Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου